Onthulling gedenkteken "De Kerteermèister"

Op paasmaandag 22 april 2019 is het gedenkteken "De Kerteermèister" (kwartiermaker) onthuld, als cadeau aan de jubilerende schutterij en de gemeenschappen Gronsveld en Rijckholt.

Dat gebeurde in aanwezigheid van veel belangstellenden, de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten, de directeur van de Rabobank Maastricht en omstreken, de kunstenares, het tamboer- en klaroenkorps, de overheid van de schutterij St. Sebastianus en het stichtingsbestuur 400 jaar schutterij Gronsveld.

Het initiatief voor het plaatsen van dit beeld is afkomstig van de Stichting 400 jaar schutterij Gronsveld. Deze stichting heeft zich er het afgelopen jaar voor ingezet om een gedenkteken te realiseren, dat herinnert aan de oprichting in 1619 van de plaatselijke Koninklijke Schutterij St. Sebastianus.

Het gedenkteken is onthuld door de burgemeester van Eijsden-Margraten, dhr. D. Ackermans, en de regiomanager Zuid van de Rabobank, dhr. Joris Berger, samen met de voorzitter van de Stichting 400 jaar schutterij Gronsveld, dhr. L. Mesters.


Het beeld is ontworpen door de Gronsveldse beeldend kunstenares Ria Erckens en bestaat uit een paardenhoofd met bovenlijf van de kerteermèister. Het kunstwerk symboliseert de kwartiermaker van de schutterij, die als verkenner te paard vooropgaat bij de viering van de grote bronk in Gronsveld en Rijckholt.

Het object staat op een sokkel van hardsteen, is gegoten in brons en staat midden in Gronsveld.

Wat doet een kwartiermaker?
Kwartiermaker is van oorsprong een militaire term, die staat voor troepen die vooruit worden gestuurd om voorbereidingen te treffen voordat de rest van de militairen arriveert. Kortom, een voorloper, veldverkenner of wegbereider.

Zo is dat ook bij de schutterij van Gronsveld. De Kerteermèister is de verkenner van de schutterij, een vooruitgeschoven post, die als officier te paard vooropgaat als de schutterij naar buiten treedt. Hij spoort bij de viering van de Grote Bronk, als de schutterij in vol ornaat opereert, versperringen op tijdens de route van de Sacramentsprocessie. Tevens organiseert hij dat de hindernissen door de 'biélmaander' van de schutterij worden opgeruimd. Als de doorgang is vrijgemaakt, meldt hij dat aan de majoor, waarna de schutterij en de deelnemers aan de processie hun route veilig kunnen vervolgen. Kortom, hij borgt een vrije doorgang voor de processiestoet.

Een "kerteermèister" komt slechts sporadisch voor in de schutterswereld in Limburg. De schutterij in Gronsveld heeft twee kwartiermakers, die makkelijk te herkennen zijn aan de zwarte-verenpluim op hun sjako. In overdrachtelijke zin staat dit gedenkteken voor het rotsvaste vertrouwen in een vrije baan voor het voortbestaan van de Koninklijke Schutterij St.-Sebastianus.

400 jaar schutterij Gronsveld